SZÍN ÉS HATÁSA

ZÖLD

A természet, a nyugalom, a növekedés, a harmónia és a kényelem színe a zöld. A zöld a legkönnyebben érzékelhető szín az emberi szem számára.  A zöld a természetben gyakran látható szín. Igen sok növény zöld, amit a bennük található bonyolult vegyi anyag, a klorofill okoz. A zöldet sokan keverékszínnek tekintik, két alapszín keveréke, a sárgáé és a kéké, s a bíbor (magenta) komplementer színe. Sok művész azonban inkább a hagyományos színelméletet vallja, miszerint a zöld komplementer színe a vörös. Tehát fények szerint a lila egészíti ki, festék esetén a vörös.

Nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit, a megújulás, harmónia érzését adja. Valamint az egészséget és nyugalmat szimbolizálja. A zöld a természet színe, a kék után a legkedveltebb szín! A sötétzöld férfias, konzervatív és jólétet sugároz, ezért tárgyalókba, dolgozó szobákba ajánljuk!

Híd a vízililiomok tava felett, akril festmény
Hortenzia labdák egyedi, akril festmény

FEKETE

A fekete a színek egyike, bár a színelmélet nem tekinti színnek, hanem – a fehérrel és a szürke összes árnyalatával együtt – akromatikusnak, semleges színűnek tartja. Szemünk feketének érzékeli azt a testet, felületet, amely egyáltalán nem, vagy környezetéhez képest csak nagyon gyengén veri vissza a látható fényt. Fekete fény nem létezik, de fekete festék igen. A fekete additív kiegészítő színe a fehér, vagyis definíció szerint az a szín, amellyel keverve akromatikus színérzékletet ad. A fekete olyan látásérzéklet (a szürkéhez és a fehérhez hasonlóan), amely színezettel nem rendelkezik

A fekete a szigor, a gyűlölet, a formalitás és az elegancia színe. Számtalan luxusmárka logójában is a fekete szín dominál a prémiumérzet és az elegancia megteremtése céljából. A fekete egyfajta tekintélyt sugall, szinte már tiszteletreméltónak érződik. Kifejezetten ajánljuk tárgyalókba, nappaliba, kártyaszobába, ahol ezek a tulajdonságok teret kaphatnak! Férfiaknak különösen ajánljuk!

FEHÉR

Fehér annak a felületnek a színe, amely a fény teljes spektrumát változatlanul veri vissza. A leghűvösebb szín, mert a fehérben egyensúlyban van a többi szín. Az ólomfehér az egyik legrégibb, ember által készített színezőanyag, története az ókori görögökhöz és egyiptomiakhoz nyúlik vissza. A világ legkedveltebb klasszikus európai olajfestményein gyakran használtak ólomfehéret a vásznon alapozó jelleggel, a különféle színárnyalatok kikeveréséhez és a kiemeléshez. Az ólomfehér hozzájárult számos műalkotás szépségéhez, de más módon is felhasználták: sminkekhez. I. Erzsébet, Anglia királynője is ismerte a színezőanyagot.

A fehér a kékhez hasonlóan pozitív jelentéssel bír, általában az őszinteséget, a jóságot, egyszerűséget és letisztultságot képviseli. A tökéletesség színének tartjuk. A fehér az egészség színe is egyben, így nem véletlen, hogy az egészségügyi termékek jelentős része fehér csomagolásban pompázik. A fehér a feketéhez hasonlóan eleganciát sugall. Érdemes még kiemelni, hogy a fehér szín általában optikailag mindent felnagyít, míg a fekete dolgok általában kisebbnek hatnak az ember szemében.

Nappalikba, gyermekszobába, pihenőszobába, hálószobába ajánljuk! Mivel a fehér szín semleges, ezért mindkét nem számára a béke, a nyugalom, a tökéletesség színe, amely az új kezdetet szimbolizálja és egyben tágítja a teret!

A fehér nyúl, különleges, egyedi tervezésű akril festmény
Oroszlán (Leo) különleges, egyedi tervezésű akril festmény

KÉK

A kék egy szín, melyet az emberi szem képes megkülönböztetni a fény látható hullámhossz tartományában. A kék alapszín. Kiegészítő színe a fények esetén a sárga, festékek esetén narancssárga.

Az óceán és az ég színeként folyamatosan jelen van az életünkben. Növeli a munka hatékonyságát, támogatja az intuíciót, ezért kék színvilágú alkotást dolgozó szobába kifejezetten ajánlunk! Az emberek sokkal hatékonyabb munkát tudnak végezni kék szobában.

A kék a legkevésbé nemhez kötött szín. Egyenlő arányban hordják nők és férfiak is.

A kék szín szinte minden esetben pozitív üzenettel bír. Ha meg kéne határozni, hogy mit is szimbolizál a kék szín, akkor azt mondhatnánk, hogy nyugalmat, biztonságot, bölcsességet, szabadságot, igazságot és reményt szimbolizálja. Kék környezetben az emberek motiváltabbá válnak, nő a hatékonyságuk és a teherbírásuk.

Ajánljuk minden helyiségbe, ahol nyugalmat, biztonságot kívánunk érezni!

VÖRÖS

A vörös a szivárvány első színe, vagyis a fénytörés által legkevésbé eltérített látható fény színe. A három alapszín egyike.

A látható fény tartományán belül a vörösnek van a legnagyobb hullámhossza, 625-750 nm közötti. Fotokémiai hatása a vörös fénynek a legkisebb. Kiegészítő színe a vörös-zöld-kék színmodellben a kékeszöld vagy cián A piros általában élénk, telített vörös, a rőt ezzel szemben inkább sötétebb, barnásabb árnyalatú, bordó. A telítetlen vörös a rózsaszín. Az enyhén kék felé hajló vörös a bíbor, a sárgával kevert a narancsvörös.

Figyelemfelkeltő, gyors cselekvésre ösztönöz.

Rák (Cancer) különleges, egyedi tervezésű akril festmény